>
Blog
>
5 stappen om pijn liefdevol te dragen

5 stappen om pijn liefdevol te dragen

January 3, 2022

Hoe doe jij dat, liefdevol omgaan met:

pijn, gekwetst voelen, woede, angst of verdriet? Lees hier 5 concrete stappen hoe zelfliefde je hierbij helpt.


Misschien herken je net als ik, dat je liever weg wilt van pijn. Dat je de neiging hebt om pijn/ongemak weg te willen duwen, te ontkennen of onderdrukken. Of zoals ook veel mensen de neiging hebben om er van alles aan te willen doen om zich weer ‘goed te voelen’. Dat kan dan best hard werken zijn en het gaat ook gepaard met weerstand.

En met weerstand hou je het juist in stand.

Ik reik je graag 5 concrete stappen aan, hoe zelfliefde je helpt om dit makkelijker te dragen.

Pijn heeft een functie

De functie van pijn is jou ontwaken, ofwel wakker schudden. Het betekent dat je uitgenodigd wordt om verder te groeien als mens.
Het betekent dat je van iets ouds naar iets nieuws beweegt. Goed nieuws dus eigenlijk!

En wanneer je er vanuit liefde, zachtheid en met een vriendelijke blik voor jezelf doorheen beweegt, kan het je zelfs transformeren en je vrijer en lichter laten voelen.

Kijk eens naar een rups, die transformeert tot vlinder. Wanneer dit proces geforceerd of versneld zou worden, zal de rups niet kunnen ontpoppen en dus ook geen vlinder worden.

Wat heeft dit met zelfliefde te maken?


Omgaan met pijn en ongemak vraagt als eerste stap om jezelf lief te hebben in dit proces en wat er in je leeft de liefdevolle aandacht te geven die het nodig heeft.

Pijn wil gevoeld worden.
We moeten voelen om te genezen. Dus wanneer we ons ervan bewust zijn dat we getriggerd zijn in een bepaalde situatie, bevinden we ons op een magische plek voor groei!

Maar HOE doe ik dat?

Tussen wat jou triggert in een bepaalde situatie en jouw reactie erop zit een ruimte. In die ruimte ligt je kracht om je antwoord te kiezen. In je reactie ontstaat groei, daar ligt je vrijheid om ermee om te gaan op een manier die je zelfliefde verhoogt..

Ik geef je hier graag 5 concrete stappen, hoe je hier liefdevol ruimte aan kunt geven!

  1. Stel iemand zegt iets kwetsend tegen je, dan kan het zijn dat je woede, angst of verdriet ervaart. Je voelt je verkrampen, er komt onrust in je lichaam los en er komt een onprettige energie vrij die je snel kwijt wilt.
  2. Pauzeer dan onmiddellijk, loop even weg als dat kan en haal diep adem en sluit eventueel je ogen. Maak contact met je innerlijke kind en benoem het gevoel/de emotie die je ervaart.
  3. Nodig de emotie helemaal uit, blijf er met je vriendelijke aandacht bij en neem heel bewust waar wat er in je lichaam gebeurt. Doe dat zonder oordeel en zonder er een verhaal van te maken. Voel het gevoel in je lijf en observeer het met mildheid. Op een gegeven moment zul je ervaren dat de energie vanzelf afneemt in je lichaam.
  4. Voel wat je innerlijk kind van je nodig heeft. Je kunt je innerlijke kind geruststellen, vertellen dat het nu veilig is bij jou.
  5. Neem de actie die nu nodig is. Dit kan zijn dat je een grens moet stellen, zeggen wat je echt wilt of als het nodig is ruimte te nemen voor jezelf en de situatie tijdelijk te verlaten.
“De sleutel tot zelfliefde: je hebt alleen toestemming nodig van jezelf”

Stel je eens een leven voor waar alles mogelijk is, een leven waar jij vanuit je hart voor kiest.

Ik heb een krachtig dagelijks ritueel voor je geschreven, namelijk een dankbaarheidsdagboek.

Dagelijks stilstaan bij 6 krachtige vragen die helpen om ritme en routine te hebben in het vergroten van dankbaarheid.

Creëer hiermee in 5 minuten per dag een positief denk- en gedragspatroon.

Het heeft al vele mensen die ik begeleid ondersteunt. Ik geloof dat dit dagelijkse ritueel je helpt om los te komen van (zelf)afwijzing, om zo gewoon heerlijk jezelf te kunnen zijn en te genieten van wat er in je leven is.

Download nu jouw gratis dankbaarheidsdagboek en vergoot je acceptatievermogen van dat wat ís, in plaats van wat er nog mist.

Voel je zelfverzekerder
Genieten van wat er in je leven is
Kom los van die negatieve sleur
Kom los van die negatieve sleur
Kom los van die negatieve sleur