>
Blog
>
Accepteren kun je leren

Accepteren kun je leren

January 3, 2022

Waarom hebben we moeite met accepteren?

Wanneer de dingen niet zo gaan als we zouden willen, kan er heel wat onrust, frustratie en (innerlijke) verzet opkomen. En soms zijn we daar heeeeel ijverig zoet mee, zonder dat we misschien bewust zijn van de impact hiervan op onszelf en anderen.
Lees hier hoe je kunt leren om de dingen te accepteren.

Stel je voor: je bent onderweg met de trein en staat op het station. Plots wordt er omgeroepen dat de trein die jij moet hebben niet meer rijdt vandaag… Exact zo’n moment waar alle ruimte is voor frustratie & irritatie. Dit wil je niet! Dit betekent extra reistijd en je had nog wel zo’n behoefte om op jezelf te zijn vandaag.

Er zijn maar 2 opties

Wanneer er iets gebeurt (en je zou het leven kunnen zien als een aaneenschakeling van gebeurtenissen) hebben we 2 mogelijkheden om hiermee om te gaan.

1. We verzetten ons tegen wat er gebeurt.
(we willen bijvoorbeeld de situatie niet of willen het anders)
Óf
2. We accepteren wat er gebeurt.

Er zit hier niets tussenin.

Vergelijk het even met zwanger zijn.
Je bént zwanger, of je bent het niet: ook hier zijn maar 2 opties mogelijk.

Wat gebeurt er wanneer we ons verzetten?

In het engels wordt dit zo omschreven:

“What we resist, persists”

Ofwel: met weerstand houden we iets in stand.

Wat we (onbewust) doen wanneer we ons verzetten, is dat we in stand houden wat we niet willen. Dat komt, omdat we er (onbewust) aandacht aan geven en wat we aandacht geven, zal groeien. Dit is een natuurkundige & universele wet.

Wat betreft het voorbeeld met de trein: “je had nog wel zo’n behoefte aan rust vandaag en nu gooit de NS roet in je eten”. Dit kan een gedachte zijn die je gelooft en wanneer je hieraan vasthoudt, ontstaat er frustratie, irritatie en onrust. Precies wat je NIET wilde.

Echter: JIJ bent zelf degene die deze emoties creëert, door niet te willen wat er gebeurt. Je verzet je ertegen en er ontstaan emoties: teleurstelling, frustratie, irritatie, schuld, boosheid, schaamte. En zie hier: de vicieuze cirkel is geboren.

Hellup: hoe kom ik hieruit? 🤷🏼

Doorzie en doorbreek

De 1e stap is om jezelf te stoppen in de weerstand en je bewust te worden waar je met je aandacht bent. Als de waarnemer, die dit alles doorziet. Jij hebt zelf namelijk het vermogen om je aandacht te kiezen, in plaats van in de automatische piloot te stappen en frustratie/irritatie/teleurstelling te ervaren. Jij bepaalt waar jij met je aandacht bent en zo kun je ook het automatische patroon van verzet doorbreken.

Als je je focust op iets wat je NIET wilt, waar je vanaf wilt, wat niet fijn is, waar je ontevreden over bent of al dat soort fratsen: dan biedt je weerstand tegen wat is.

Acceptatie betekent zeker niet dat je je uit laat schelden of over je heen laat lopen. Het betekent ook niet dat je niets mag voelen.

Acceptatie is dat je de huidige situatie, zoals deze nu voor je neus staat (of je het leuk vindt of niet) aanneemt zoals die is.

De situatie is er toch al: je ertegen verzetten betekent dat je nee zegt tegen het leven. Je zwemt tegen de stroming in, wat ontzettend veel energie kost.

5 krachtige vragen voor meer acceptatie

Wanneer je merkt dat er verzet opkomt, stop jezelf en sta stil bij deze 5 vragen:

  1. Waar wíl ik met mijn aandacht zijn?
  2. Wie wil ik zijn?
  3. Wat wíl ik creëren/bereiken op dit moment?
  4. Wat zal ik dan voelen, als ik dat bereikt heb?
  5. Wat ben ik bereid om nu (los) te laten?

    Op deze manier ben je weer in staat om vanuit liefde, FLOW en veerkracht mee te bewegen, in plaats van tegen de stroom in.
    En dat is wat ik noem: innerlijk leiderschap, vanuit zelfliefde.
    Wat zou er in jouw leven mogelijk worden wanneer je “acceptatie van wat is” beoefent?

Dit vraagt bewustzijn van je patronen, neigingen en houdingen en het goede nieuws is: dit kun je oefenen!

Stel je eens een leven voor waar alles mogelijk is, een leven waar jij vanuit je hart voor kiest.

Ik heb een krachtig dagelijks ritueel voor je geschreven, namelijk een dankbaarheidsdagboek.

Dagelijks stilstaan bij 6 krachtige vragen die helpen om ritme en routine te hebben in het vergroten van dankbaarheid.

Creëer hiermee in 5 minuten per dag een positief denk- en gedragspatroon.

Het heeft al vele mensen die ik begeleid ondersteunt. Ik geloof dat dit dagelijkse ritueel je helpt om los te komen van (zelf)afwijzing, om zo gewoon heerlijk jezelf te kunnen zijn en te genieten van wat er in je leven is.

Download nu jouw gratis dankbaarheidsdagboek en vergoot je acceptatievermogen van dat wat ís, in plaats van wat er nog mist.

Sta dagelijks stil bij 6 krachtige vragen
Vergroot je dankbaarheid
Creer zelf een positief denk- en gedragspatroon
Creer zelf een positief denk- en gedragspatroon
Creer zelf een positief denk- en gedragspatroon